Úvodní stránka » Koncerty » 23. soustředění je za námi

Skryje u BerounkyJe to tak - již 23. letní soustředění je za námi. Podle ohlasů účastníků se opět vydařilo. Udělali jsme spoustu práce a ještě se společně poměli.

Začali jsme hned pěkně zostra. Po cestě na soustředění jsme si střihli koncert v Domově Centrin v Liboci. Vedro bylo předbouřkové. My jsme se ale po prázdninové pauze viděli tak rádi, že jsme si to moc nepřipouštěli. Koncert byl fajn, všechno hezky vyšlo. Závěrem nás potěšil pán, který nám děkoval slovy: "To je tak krásné, jak pečujete o kulturní povznesení národa!"

Sotva jsme se stihli ubytovat ve Skryjích, už jsme měli další vystoupení - tentokrát na mši v kostele. I vyšlo pěkně - alespoň podle závěrečného potlesku a děkovačce.

Pak už plynul program soustředění v obvyklém rytmu. Dopolední zkouška po rozezpívání s dětmi obvykle běžela ve dvou částech - dělená po hlasech a společná. Stejně tak odpolední. V pauze si někteří krátili čas výlety, jiní dospávali probdělé noci či dokončovali své pracovní povinnosti. Večery patřily kvízu a pak volné zábavě, při které se naše talenty rozzářily na plno. Spontánně vznikaly sekce nástrojové, bicí, taneční, pěvecké, herecké... bylo to moc fajn. 

Zpívání na hradu KrakovecUprostřed soustředění se program zpestřil naším vystoupením na noční prohlídce hradu Krakovec. Střídali jsme se s kastelánem – on mluvil, my zpívali. Podle reakcí návštěvníků se akce povedla. Dvě návštěvnice dokonce vyjádřily touhu přidat se k nám do sboru.

Děti opět nacvičily nové písničky a rozběhly hru - tentokrát jim přišel dopis od neznámé osoby, která byla natolik nespokojená s tím, jak se v naší době žije, jak jsou k sobě lidé bezohlední a tak dlouho se rouhal, že by mu před lety bylo lépe, až se mu přání splnilo a on se ocitl o tisíc let zpět. Když zjistil, že není o co stát, požádal právě naše děti o pomoc s návratem do současnosti. Každý den ho děti posunuly o jednu epochu blíže a zároveň s ním tuto epochu poznávaly. Večer procházely bránou do další dimenze - z románské doby do gotické, pak do renesanční, barokní, klasicistní, romantické, až se na závěr dostaly do přítomnosti. Poprvé na velkém soustředění vedla děti Anežka a zvládla to výborně. Ráchelka zas dětem představila dějiny hudby neotřelým způsobem, leccos jim osobně přehrála či přezpívala. David a Štěpán vítali děti v nových dimenzích a vyprávěli si s nimi o době, ve které se právě nacházeli. Děti stavěly rotundu, vyráběly katedrálu, poznávaly barokní sochy... prostě si hrály.  A s nimi si hráli a učili i dospělí, kteří se účastnili pravidelného kvízu ukázek ze světové hudby. Děti jim přitom pěkně šlapaly na paty.Dětská hra od románského slohu po dnešek

Pár poznámek z dětského programu: "Mozart napsal operu Kouzelná fazole." "Vivaldi napsal Čtvero ročních období - pondělí, úterý, středa, čtvrtek." Asi pátý den si jedno z dětí ověřovalo u maminky své pocity: "Ty mami, já mám někdy pocit, jestli oni nás při tom programu jako něco neučí, co myslíš?"

 

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. Dětský program (Dora García, 25. 8. 2011 11:32:17) Odpovědět

    Velmi oceňuji práci všech, kteří se podíleli na přípravě a realizaci dětského programu. Skvělá práce!